vegamatrix.hu

Kérdésed van? Írj nekünk, vagy telefonálj!

Kategóriák
vegamatrix.hu

Kérdésed van? Írj nekünk, vagy telefonálj!

  • Kategóriák
    • Akciók
    • Édesség
    • Teák
    • Élelmiszer
    • Házi cukrászat
    • Márkák
  • Rólunk
  • Receptek
  • Blog
  • Képes vásárlói tájékoztató
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Laktózmentes, tejmentes, teljes tejmentes

Laktózmentes, tejmentes, teljes tejmentes

Laktózmentes, tejmentes, teljes tejmentes

Manapság egyre „felkapottabb” téma a laktózmentes táplálkozás. Trend vagy egészségmegőrzés?

 

A tej fő összetevői a víz, zsír, fehérje (többnyire kazein. és tejsavófehérje), laktóz (köznapi nevén tejcukor), valamint kisebb mennyiségű ásványi anyagok, és vitaminok.

Ebben a bejegyzésben a két "problémás" alkotó elemét nézzük át. Kezdjük is a talán legelterjedtebb intoleranciát okzó résszel a Laktózzal, vagy másnéven Tejcukorral.

Laktózintolerancia esetén a szervezet nem képes a laktóz (tejcukor) lebontására.

Számos kellemetlen tünetet okozhat: puffadást, hasfájást, emésztési zavarokat. Ilyenkor keressük a boltok és webáruházak polcain a laktózmentes termékeket, amik többségének íze, állaga, felhasználhatósága megegyeznek a „eredeti” termékkel, azonban vagy a gyártás során valamilyen technológiával eltávolítják a laktózt, vagy hozzá adnak enzimeket, leggyakrabban laktáz enzimet (amit az intoleranciában szenvedők szervezete nem tud, vagy kevesebbet tud előálltani), amely lebontja a tejcukrot hagyományos cukorrá, amit könnyebb megemészteni.

Odafigyelni azonban nem csak a tejtermékek esetében szükséges. Szinte mindenhez használnak tejet, vagy tejcukorot, vagy egyéb tejszármazékot, legyen az pékáruk, snack-ek, felvégottak, vagy más húskésztmény.

Az élelmiszer iparban széles körben használják az édesítésen (tejcukor) kívül az élelmiszerek textúrájának javtáshoz, tartóssá tételéhez, sűrítőanyagként és stabilizátorként is használják. Ugynacsak megtalálható a táplálék kiegészítőkben (főként a sporttáplálékokban), mert növeli a fehérje felszívódásának hatékonyságát, és az energia biztosítását.

Egyszóval érdemes minden esetben megnézni, hogy a termék, amit leveszünk a polcról tartalmaz-e laktózt, vagy tejet (és ezáltal tejcukrot).

Mivel ez az intolerancia típus egyre elterjedtebb, mostanra szinte mindenféle termékből (főként alapanyagoból) készítenek laktózmentes változatot.

Talán kevésbé elterjedtebb, azonban annál súlyosabb tünetekkel jár a tejfehérje allergia.

Kazein molekula

Teljes tejmentes diéta esetén nem csak a laktóz elkerülése a cél, hanem elengedhetetlen a tejfehérje, a kazein elhagyása is. Ilyenkor jellemzően növényi alapú tejtermék helyettesítőket keresünk. Egyébként van egy ilyen könyv is: Tejmentes ételek, azaz teljes tejetlenség. Találó, lehet teljes fejetlenség is belőle, mert a címkén különböző álnevekkel jelenítik meg a tej tartalmat, amit teljes diéta esetén meg kell tanulnunk. A teljesség igénye nélkül: tejpor, tejzsír, író, vaj, vajolaj, laktalbumin, laktoferrin, tejsavó, savópor, savó, tejszín, tejfehérje, vajzsír, tejcukor… Mindent alaposan meg kell nézni ebben az esetben is, pékáruk, felvágottak, húsok, alapanyagok, snackek… A termékeknél a weboldalon mi is minden esetben feltüntetjük, kategorizáljuk a termékeket és segítünk, hogy változatos édességeket, alapanyagokat találjatok a kínálatban. A blogon pedig jönnek a receptek!

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Mátrix CRM Kft.
  • +36-20/628-2345
  • ugyfelszolgalat@vegamatrix.hu
  • facebook

  • instagram

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel most, hogy értesülj
folyamatosan frissülő 
választékunkról

Feliratkozás
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
  • Akciók
  • Édesség
  • Teák
  • Élelmiszer
  • Házi cukrászat
  • Márkák
  • Rólunk
  • Receptek
  • Blog
  • Képes vásárlói tájékoztató
Nyelv váltás
  • hu
  • en
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.